Mitsotakis, Altın Şafak’ın ‘dirilişini’ engellemeye çalışıyor
Komşu Yunanistan’daki parlamento seçimlerine birkaç ay kala, Kiriakos Miçotakis hükümeti neo-Nazilerin parlamentoya dönmesini engellemek için inisiyatif alıyor. Neo-Nazilerin siyasi dirilişini engellemeye kararlı görünen muhafazakar Yeni Demokrasi hükümeti, bu hedef doğrultusunda tüm anayasal imkanları kullanmaya karar verdi.
Başbakan Miçotakis’in amacı, son yıllarda kapatılan ve üyeleri hapse atılan Altın Şafak’ın eski üst düzey yöneticisi İlyas Kasidiaris’in kurduğu siyasi oluşumdur. Son anketlerde çok konuşulan sağcı oluşum yüzde 3 barajına yaklaştı.
Suç örgütünden hüküm giyenlerin meclise girmesini engellemenin yollarını arayan Miçotakis hükümeti, bu amaçla muhalefetle diyalog arayışına girdi. Ancak şu anda muhalefet ve hükümet engellemenin boyutu ve içeriği konusunda bir fikir birliğine varamadı. Yunan komünistleri, tezli olarak hazırlanacak bir yasanın ileride muhafazakar hükümetler tarafından Sol kesimleri meclisten dışlamak için siyasi bir baskı aracı olarak kullanılabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
SYRIZA VE HÜKÜMETİN ÖNERİSİ
Yunan muhalefet medyasına ve ana muhalefet partisi SYRIZA’dan alınan bilgilere göre, SYRIZA-İlerleme İttifakı, hükümetin üzerinde çalıştığı yasa tasarısından bağımsız olarak neo-Nazileri seçimlerden dışlamak için özel bir teklif sunacak. Başbakan Miçotakis ise siyasi ayrım gözetmeksizin tüm suç örgütlerinin Yunanistan Parlamentosu’nda temsil edilmemesi hedefine odaklanıyor.
Vassilis Skouris’in yasa taslağını özel olarak ele alan “Power Games” (ieidiseis.gr) köşesinde yer alan habere göre, hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısının önümüzdeki hafta açıklanması ve bakanlardan gelen yorumların ardından kısmi değişiklikler yapılması bekleniyor. muhalefet partileri. Tasarıya göre çeşitli hapis cezalarına çarptırılanların seçimlere katılması yasaklanacak.
Konuyla ilgili olarak, Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou geçtiğimiz günlerde, “Bir suç örgütüne üye olmaktan hüküm giymiş ve Yüksek Mahkeme’nin partisini farklı bir kisve altında aday göstermesi için gerekli koşulları yaratmaya çalışan insanlarımız olduğunu söylemeye gerek yok. Bunu önlemek -her zaman Anayasa çerçevesinde- Koordineli devletin görevidir. Sayın Başbakanımız bu girişimi sorumluluk ve görev bilinciyle üstlenecektir ve umarım geniş kitlelerce kabul görür.”
MUHALEFET TARAFLARININ YAKLAŞIMI
PASOK-Değişim Hareketi kaynakları, partinin Miçotakis’in önerisine ilke olarak olumsuz yaklaşmadığını ancak yeni yasanın Anayasa’ya uygun olması ve yanlış yorumlanmaması için değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti. PASOK, hükümeti Ilias Kasidiaris’in hapishanedeyken resim yüklemesine ve siyasetini tanıtmasına izin vermekle suçluyor.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise, hükümetin neo-Nazileri seçimlerden dışlama planı vesilesiyle, “kabul edilemez teoriye yer bırakan” tehlikeli genellemeler yapan düzenlemeleri kabul etmeyeceğini açıkladı. faşist ve komünist ideoloji ve eylemi eşitleyen iki uç.” KKE, Yargıtay’ın her seçime müdahil olmasını ve seçimlere katılımın denetime bağlı olduğunu kabul etmezken, açıklamada, “Bu tehlikeli yollar, AB’nin halihazırda Avrupa’da kullanılan resmi politikası ve kurumsal çerçevesidir. bir dizi ülke komünist partileri ve gençliği yasaklamak için, komünist semboller vb. tarafından açıldı”.