Vakalar Yüzde 40 Arttı: Uyuzdan Korunmak İçin Neler Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?
Türkiye’de son dönemde uyuz vakalarındaki artış dermatoloji uzmanlarını alarma geçirdi. Yüzde 40’lara varan oranda artan uyuz vakaları, uzmanların yanı sıra kamuoyunu da endişelendiriyor. Uyuzun bulaşma yollarından biri de alışveriş sırasında kıyafet denemektir.
Peki uyuza ne sebep olur? Yakalanmamak için nelere dikkat etmelisiniz?
Detaylar aşağıda ??
Prof. Dr. Murat Durdu, Türkiye’de son yıllarda uyuz vakalarında yüzde 40’a varan artış yaşandığını, bu vakalardaki artışın Kahramanmaraş depreminden sonra en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.
Peki uyuz nedir?
Bu akarlar ciltte yerleştikleri bölgeye yumurta bırakarak özellikle geceleri uykuyu bozacak kadar artan kaşıntı ve kızarıklığa neden olurlar.
Uyuza ne sebep olur?
Bu akarların bulaşması ve çoğalması genellikle uyuzlu bir kişiyle yakın cilt teması veya kıyafet veya yatak paylaşımı yoluyla gerçekleşir.
Uyuz hastalığı özellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür ve bu hastalık okul, hastane, askeri kışla gibi kalabalık yerlerde daha sık görülür.
Ancak uyuzlu bir hayvanla temas halinde olmak, akarın derinin altına girmesi halinde kısa süreli kaşıntıya neden olabilir. Ancak bu durumda akar birkaç gün içinde ölür ve herhangi bir tedaviye gerek kalmaz.
Uyuz, sıklıkla bir kişiden diğerine doğrudan veya yakın temas yoluyla bulaşan bulaşıcı bir hastalık türüdür.
Bu nedenle bu tür sosyal ortamlarda bulunan kişilerin uyuza karşı her zaman önlem alması gerekir.
Uyuz belirtileri nelerdir?
Bu kaşıntılar sıklıkla kişilerin el ve ayak parmakları arasında, bileklerinde, koltuk altlarında ve deri kıvrımlarında meydana gelir.
Uyuz tedavisi için ne yapılmalı?
“Ne yaparsam yapayım uyuzlarım geçmiyor” diyen bireyler doğal alternatifler olan çay ağacı yağı, aloe vera, karanfil yağı, biberiye ve kırmızı biber gibi doğal tedavi yöntemlerinden de faydalanabilirler.
Uyuz tedavisinde doğru ve etkili bir yöntem izlemenin hastalığın daha çabuk atlatılmasına yardımcı olacağı unutulmamalıdır.
Uyuz tedavisinde doktorlar permetrin adı verilen böcek ilacı içeren bir krem veya losyonun boyun bölgesinden başlayarak tüm vücuda sürülmesini ve 8 ila 24 saat boyunca ciltte tutulmasını önerebilir.
Uyuz tedavisinde doktorunuzun talimatlarına uymanız ve doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmamanız önemlidir.
İlaç tedavisine başlarken cildinize temas eden elbise, yastık ve nevresim, ayakkabı ve diğer eşyaları dikkatlice plastik bir poşete koymalı ve en az 60 derecede yıkamalısınız.
Uyuzdan korunmak için ne yapılmalı?
Uyuzun bulaşması için uzun süreli temas gerekli olsa da bu, hastalığın kısa temasla bulaşamayacağı anlamına gelmez.