Haber

Kastamonu’da Kurtlar 50 Kurbanı Öldürdü

Kastamonu’da kurtlar 50 kurbanlık hayvanı öldürdü

KASTAMONU – Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı köye akın eden kurtlar, Kurban Bayramı için beslenen 50 koyun ve keçiyi öldürdü. Yerleşim yerine inen kurtların kurbanı olduklarını söyleyen köylüler, yetkililerden tahlil beklediklerini söyledi.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Ören köyüne musallat olan kurtlar, vatandaşları rahatsız etti. Son günlerde sık sık sürülere saldıran ve çok sayıda hayvanı öldüren kurtlar, köylülerin korkulu rüyası haline geldi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi köylüler tüm birikimlerini kurtlara kaptırdı. Kurtların saldırıları sonucu 50’ye yakın küçükbaş hayvanı telef olan köylüler, binlerce liralık zararın yanı sıra canlarından da endişe etmeye başladı.

Öte yandan ayılar daha önce köye inerek 30 koyun ve keçiyi öldürmüştü.

“150 bin lira zararım var”

Taşköprü’nün Ören köyüne bağlı Çay Mahallesi’nde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Murat Özçelik, yerleşim yerine inen kurtlar nedeniyle ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 50’ye yakın küçükbaş hayvanın sokağa atıldığını söyledi. kurtlar tarafından öldürüldü. Koyun ve keçilerinden 15’inin kurtlar tarafından telef olduğunu belirten Özçelik, “Yaklaşık 15 hayvanımı öldürdü. Kurbanlık hayvanlarımız gitti. Kaybımız büyük, devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Besleyip büyütüyoruz. gün ama bir kurt gelip hayvanlarımızı mahvetti hayalimiz çöktü borcumuzu nasıl ödeyeceğiz 150 bin liraya yakın zararım var ama 3 seneye yakındır bu hayvan için uğraşıyorum bu para 3 yılda iyileşiyor. Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı”Bu hayvanı sabahtan çıkarıp akşama kadar tekrar otlatmamız gerekiyor. Tekrar gelecek. Bu kurt aslında her gün gelir. çaresiziz Biz yerde hayvanları otlatırken 3-4 kurt gelip sürüye daldı. Gereğini yapmasına rağmen” dedi.

“Fedakarlıklarımız Bitti”

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Ahmet Can Özçelik, kurtlar yüzünden kayıpların büyük olduğuna dikkat çekerek, “Kurbanlarımızı mahvetmeye başladı. Borçlarımız var, ödemek zorunda kaldık ama bu kurt bizi ve komşularımızı etkiledi.” Yetkililerden yardım bekliyoruz.”

Burhan Yalçın, koyunlarından 20’sinin yerleşim yerine inen kurtlar tarafından yendiğini anlatarak, “15-20 koyunumu kurtlara kaptırdım. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bu konuda ne yapmalıyız? bir analiz bul.”

“İlgilenmek gerekiyor”

Köyde kurtların saldırısına uğrayan Şaban Sarıkaya, “Koyunları otlatırken kurtlar geliyor ve kaçmıyorlar. Koyunlarım az olduğu için alamadılar ama çok olsalardı alırlardı.” 2-3 tane aldım. Çare bulmaları lazım.”

“Gitmiyorlar”

Ahırlarında yaralı hayvanlar olduğunu belirten Mustafa Yalçın, “Köpek duysa kurtlar duyar, duymazlarsa kurtlar alıp yer. 3-5 koyunumuz gitti. Yaraladık. Ahırdaki hayvanlar.Gelirlerdi ama bu kadar acıtmazlardı.Bu sefer aradılar.”

“Direnemeyiz”

Hüseyin Karakaya isimli bir vatandaş da, “Bu yıl her gün geliyor. Gelmediği gün yok. Koyun almadığı gün yok. 4-5 hayvanımı yaraladı. Önünde çaresiziz. Silahımız yok, direnecek gücümüz yok, Malımızı kurtaramıyoruz, çile çekiyoruz, geliyor, boğuluyor, gidiyor, 20-25 bin TL zararım var. Bunun tedavisinin araştırılması gerekiyor” dedi.

iznikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu